(gbkz: 12 imamlar) da denen (gbkz: muharrem orucu) bitiminde yapılan manevi değeri yüksek bir tatlı.. 12 imamlardan mütevellit içine konan malzeme sayısı minumum 12 olmalıdır..
bizdeki tarifi vereyim. ölçü olarak 1 klasik su bardağı kullanıyoruz.. 7-8 litrelik tencereyi dolduruyor
* 1 bardak kuru nohut
* 1 bardak kuru fasulye
* 3 bardak buğday
* 1 bardak yer fıstığı
* 1 bardak minik ya da ikiye bölünmüş fındık
* 1 bardak gün kurusu
* 5-6 tane kuru incir
* 1 bardak çekirdeksiz kuru üzüm
* 2 dilim portakal kabuğu (minicik küplere bölünmüş) (rendelenmemiş!)
* 1-2 çubuk tarçın
* 7-8 karanfil
* 1 çay kaşığı tuz
* 3 bardak toz şeker
üzeri için
* bolca tarçına bulanmış kırık ceviz
kuru fasülyeyi, nohutu ve buğdayı bir gece öncesinde tuzlu suda ıslatın. ertesi gün düdüklü tencerede malzemeleri süzüp, üzerini 3-4 parmak geçecek kadar taze temiz su ekleyip kapağını kitleyip, düdük ötmeye başlayınca 10 dakika pişirin. diğer malzemelerle pişmeye devam edeceğinden fazla pişirirseniz dağılır güzel olmaz
düdüklüyü 20 dakika dinlendirdikten sonra kapağını açıp içine şeker hariç bütün malzemeleri ekleyin ve orta ateşte arada karıştırarak (sürekli karıştırırsanız ezilir) kaynatın.
malzemeler yeniden kaynayınca 5 dakika da kısık ateşte pişirip içine şekerini ekleyin, eğer malzemeleri ekleyince suyu azalıp fazla yoğun hale gelirse kaynamış su da ekleyebilirsiniz.. şekeri de ekleyince karıştırarak yeniden kaynatın. malzemeleri ezmemeye ve tabanını tutturmamaya özen gösterin.
isteyen bu noktada 1 çay kaşığı da gül suyu ekleyebilir ama biz eklemiyoruz.
kıvamı yoğun bir sebze çorbası kıvamında olacak.
kuru bakliyat durdukça içindeki nişastayı salacağından çok yoğun yaparsanız ertesi güne pilava döner, aman dikkat.
artık bir tadına bakın, şekerini suyunu ayarlayın ve altını kapatın..
bi yarım saat dinlendirdikten sonra kaselere paylaştırın, üzeri kabuk tutunca üzeri için ayırdığınız tarçınlı cevizden serpip (isterseniz bu aşamada nar da serpebilirsiniz, ekşi ekşi yakışıyo) servis yapın
afiyet olsun kızçeler :*