23. teknik olarak gerçekten de isveç menşeli bir markadır bkz çünkü isveç'te vergi mükellefi değilseniz değil öyle yukarıda yazıldığı gibi değil kafanıza göre ofis kiralayıp şirket açmak, banka hesabı açıp bir çöp kiralayamazsınız. yine üst entrylerde belirtildiği gibi ofis malmö'de de değil (staffantorp diye çok daha küçük ve ucuz bir yerde ajsjsk) ve sweden zaten isviçre değil isveç. böyle saçma hatalar ve asılsız bilgiler muhalifliğe gölge düşürür bu yüzden kaynak göstererek belirtmek istedim.
sahibi "muhsin" bey isveç vatandaşı mıdır bilmiyorum ama uzun zamandır isveç'te ikamet ediyor olarak görünüyor (hiç değilse 2020'den beri, daha eski ikamet verisine ulaşamıyorum ama şirket 2018'den beri kayıtlı eğer ilk etapta da kendisi adına açıldı ise). yani bu durumu gurbetçi birinin yaşadığı ülkenin adıyla kurduğu markayı esas memleketinde pazarlamaya çalışması olarak düşünebiliriz. adını da carex koymuşlar şirketin, o ismin varyasyonlarına sahip o kadar çok marka ve şirket var ki arada kaynayıp nordik olarak algılanırız diye düşünmüş olabilirler. celenes kadar çok ünlü değilse de bu şekilde markalar var Türkiye'de, mesela alsancak'ta bir yatak mağazası görmüştük "isveç teknolojisi" filan kullandıkları yazıyordu, isveçli biriyle beraberdik o anda ve ikimiz de isveç'te asla bu markayı duymamıştık. keza zamanında isveç'te yanında staj yapmak istediğim bir kozmetik ürün ithalatçısı şirket sahibi kadın da ithalatı başkasının ürünleriyle yapmaktansa türkiye'de kendi üretim tesisini kiralayıp, kendi ürünlerini isveç'e getirtmeyi planladığından söz etmişti, sebebi tamamen üretimin tr'de daha ucuz olmasıydı. zaten büyük markalar da böyle yapıyor bildiğim kadarıyla.
gel gelelim... şu an gayet "muhalif" bir influencerımız (ismini vermeyeyim şimdilik ama merak eden olursa paylaşırım belki) zamanında celenes by sweden reklamı yaptığı storylerinde şakalar yaparak marka sahibine bir öneride bulunuyordu, bunu yaparken de "björn" falan gibi klişe bir nordik isim kullanarak mizah yapıyordu. isveç'te bu markayı asssla görmediğim için araştırıp kendisine mesaj da atmıştım isveç'te böyle bir marka yok ve sahiplerinin isimleri de öyle nordik falan değil, muhsin, Mehmet falan diye. cevap vermedi, ama daha sonra başka bir mesajıma cevap verdiği için gördüğünü düşünüyorum, hiç tepki vermedi tabii çünkü para kazanıyor, neden versin değil mi?
ben muhalif bir ailede büyüdüm ve şu an boykot olayına biraz gülüyorum çünkü ben çocukken ailem eve ülker almamaya çalışırdı, malum dershanelerden ve özel okullardan burslar indirimler geldiğinde gitmezdim, gerek ailem gerek ben profesyonel anlamda birçok fırsatı da değerlendirmedik siyasi görüşlerimiz kabul etmeye elvermediği için. Boykot bizim için yeni bir şey değil yani. bazen influencer eleştirilerine "ya o zaman çıkıp kendiniz yapın" gibi karşı eleştiriler geliyor. ben yapamazdım ya, sadece kendini sosyal medyaya atmaktan değil de o işbirliği yaptıkları markalar kimlerle kol kola? küçük marka desen direkt akpli çıkıyor, global marka desen Türkiye ayağını yönetenleri bilmesek de mutlaka mevcut yönetimin ağzına bir parmak bal çalmaları gerekiyordur. yani bunları araştırmaktan kafayı yerdim çünkü markaların hükümet bağlantısını bilerek reklam almak kendi integritymi sarsacak bir durum. şu an muhalif gibi görünen insanların zamanında yaptıkları reklamlara bakın lütfen, çok değil 3-5 sene öncesine. sosyal medyada aktivist olurken arka planda cebini karşıt görüş bildirdiği markaların parasıyla doldurarak kendine hepimizden çok daha iyi yaşamlar sunmaları ne kadar samimi?
belki de markalarla beraber, paylaşım yapıyor diye desteklediğimiz influencerları da boykot etmemiz gerekiyordur. zira influencerlar olmasa bu marka bu kadar büyümeyecekti.
ayrıca pandemi zamanı mineral güneş kremlerini kullanmıştım; hayvan gibi göz yakıtordu.