yeni
popüler
sorular içinde ara
yeni soru sor
son sorular
son cevaplar
kategoriler
  • süslü
  • moda alışveriş
  • kuaför & güzellik merkezi
  • sağlık
  • spor
  • gönül işleri
  • aile arkadaş ilişkileri
  • cinsellik
  • eğitim & kariyer
  • seyahat
  • pet
  • sanat
  • bürokrasi
  • diğer
girdi yaz
medya ekle
  • linki kopyala
  • şikayet et
  • girdiler (46)
  • medya (5)
tarih
oy (güzelinden)

46. Çok kıyafetim var ama giyecek bir şeyim yok sorunundan muzdariptim ben de. İşe giderken gardrop ve aynanın önünde fenalık geçirip 45 dakikamı kıyafet seçmekle harcadığım günler oluyordu eskiden. Sonra daha çok kıyafete ihtiyacım olduğunu düşünüp çıkıp alışveriş yapıyordum ama sadece tek başına beğendiğim parçaları aldığım içim sorunum bir türlü çözülmüyordu. O parça tek başına, pek de giyilmeden kalıyordu.

En sonunda bundan bahsettiğim, aslında hiç hoşlanmadığım bir arkadaş hahah, belki de kapsül gardroba ihtiyacın vardır dedi. Normalde kapsül gardrop sadece tüketimi artırmak için yeni bir yöntem gibi geliyordu ama detaylı araştırdım bu sefer. O aralar iş değiştirince bir gardrop değişikliği şart olmuştu zaten. Bu sefer kapsül gardrobu deneyeyim dedim.

İlk alışverişte yaz dönemi gap'ten 2 pantolon, 3 tişört, 2 gömlek almakla başladım işe ve hepsinin birbiriyle kombinlenebilmesine ve tenime ve birbirlerine uyumlu renklerde olmasına özen gösterdim. sonra Elimdeki birkaç tişörtü ve kot ceketi bunlara ekledim ve yaz boyu yine tişört, pantolon tarzı şeyleri bunlara uyan tarzda alarak kendime bir yaz kapsül gardrobu oluşturmuş oldum. Kafam çok rahatladı ve giyinmek eskisine göre çok ama çok kolaylaştı. Giyinirken 3 dakikadan daha uzun zaman harcamadım diyebilirim, buna giyeceklerimi ütülemek de dahil. Gerçekten çok ama çok büyük rahatlık.

Buraya kadar her şey çok güzel.

Ama kapsül gardrop kullandığınızda sürekli aynı şeyleri giydiğinizi hissediyorsunuz. Çünkü Ne kadar kullanışlı bir kapsül gardrobunuz olsun isterseniz, o kadar sade ve spor bir tarza kayıyorsunuz. Eğer giyinmek sizin için örtünmekten öte bir şeyse kesinlikle sıradanlaştığınızı hissediyorsunuz. Fazla mesai yaptığınız hafta sonuna moralinizi yükseltmek için şık bir elbiseyle, ekstra süslü giden bir insansanız mesela, kapsül gardrop sizi de tatmin etmeyecektir.

Bu düşüncelere rağmen pratikliğinden vazgeçemediğimden kış için de benzerini yaptım. bir pantolon, bir etek ve 4 yün kazak alıp, içlerine yazlık tişörtleri veya eski gömleklerimi giyerek, mevcut pantolonlarımla kombinleyerek bir kış gardrobu oluşturdum. Kafam yine çok rahattı ama her gün aynı şeyi giyiyorum hissiyatını üstümden atamadım.

Buna Bulduğum çözümse şu, modaya veya sezonsal eğilimlere fazla kaptırmadan kapsül gardrobu genişletebileceğimizi düşünüyorum şimdi. Neyle giyeceğimi düşünmeden yeni bir kıyafeti sadece rengini sevdim, tarzını sevdim vs diye asla almayacağım. Ama renk sezonuma, benim tarzıma uyan yeni çok beğendiğim parçaları kapsülün geri kalanıyla birleştirilebilecek ekstra bir parçayla gardrobuma eklemeye devam edeceğim. Sonrasında aldıklarımı da bu bağlantı parçasına bağlayıp kapsülü farklı tarzlarda kıyafetlere doğru genişleteceğim. Elden çıkarmadığım ama mevcut kapsül tarzına uymayan kıyafetlerimi de benzer bir uyumlu parça bularak gardrobumun tarzına uydurarak kombinlerimi çeşitlendirmeyi ve elimdeki kıyafetlerden maksimumda faydalanmayı umuyorum bu ilkbahar ve yazda. Tabii bu tip spesifik parçaları bulmak kolay değil ama halihazırda kapsül gardrobum da olduğu için acilen alışveriş yapmamı gerektiren bir durum da yok ne de olsa.

Üniforma giyiyorum hissiyatı vermeden bir kapsül gardrop bu şekilde oluşabilir belki. 

dün 14:45 dün 14:51



45. Kapsül gardrop için instagramda çok güzel bir video buldum  How to calculate your wardrobe

İngilizce bilmeyenler için özet:

1- Günlük hayatınızda en çok ne yapıyorsunuz bunları bir kağıda yazın.

Örnek:

İşe gitmek, köpeği yürüyüşe çıkarmak, spora gitmek, arkadaşlarla dışarı çıkmak, konsere gitmek, evde dinlenmek.

2- Sonra bunları ayda ne sıklıkla yapıyorsunuz yanına onları yazmanız gerek. Örneğin işe gitmek x20, spora gitmek x8, arkadaşlarla dışarı çıkmak x3 gibi.

3- Sonra kendisi bir liste yapmış kıyafetlerin şıklığına göre. Kendinize göre değiştirebilirsiniz.

Level 1 - Pijama, ev kıyafeti

Level 2 - Spor kıyafeti

Level 3 - Günlük kıyafetler

Level 4 - Ofis kıyafetleri, hafif şık kıyafetler

Level 5 - Abiye, şık kıyafetler

Ve bunları ilk yaptığımız listenin yanına eklememizi söylemiş. işe gitmek x20 L4, spora gitmek x8 L2, arkadaşlarla dışarı çıkmak x3 L4 olacak şekilde.

4- En son da bütün levelleri kendi levelinde toplamanız gerektiğini ve hangi tür kıyafete ne kadar ihtiyacınız olduğunu anlamanızı sağlıyor. L4 de 23 kıyafet L2 de 8 gibi.

Bence bu yöntem en mantıklısı çünkü genelimiz hep dolu gardropa bakıp giyecek hiçbir şeyim yok diyoruz. Bence kıyafet azlığından ziyade çok yapılan aktiviteler için kendimize az seçenek bırakıyor da olabiliriz. Ben kendi gardrobumda bunu fark ettim. Ayda yılda bir gitmediğim konser festival gibi etkinlikler için dolabımda 10 tane elbise varken günlük 3 elbise var.

15 nisan 2024 13:11

44. Bir sürü kıyafetiniz var fakat;

karışıklıktan ne giyeceğinizi bilmiyorsanız,

Kombin yaparken elbisenizin altına giyecek ayakkabı bulamıyorsanız, ya da basic bir tshirt ile tamamlanacakken basic parçalarınızın olmadığını fark ediyorsanız, 

İş hayatınız yoğunsa ve hızlı hareket etmeye ihtiyacınız varsa tam size göre bir gardrop. 

Benim dolabım sadece 1 kere giydiğim parçalarla doluydu. Hepsini çıkardım. Ya elbet bir gün giyerim diye tuttuğum şeyi asla giymediğimi fark ettim. Önce basitleri almakla  başladım. Beyaz ve siyah oversize tshirt, beyaz ve siyah tshirt gibi. Tabi bu da bir yatırım ve bir süre alışveriş yapmayı gerektiriyor. İlla siyah beyaz bej tonlar olmak zorunda da değil. Sevdiğiniz bir renkten parçalar serpiştirebilirsiniz. Ben acı kahve ve yeşil de ekledim. 

Gelelim kurufasulyenin faydalarına; kombin yapabiliyorum. Bunu hızlı bir şekilde yapıyorum. Özel bir davete giderken, spora giderken, toplantıya giderken, eğlenmeye giderken her duruma uyarlanabilir bir dolabım oldu artık. İndirim dönemlerinde sırf indirimde diye asla giymeyeceğim şeyler almak batağından da kurtuldum. Artık kaliteli fakat az parça alıyorum. Bütçeme faydası oldu diyemem yine harcıyorum sadece harcamalarım beni tatmin ediyor. Kalabalıktan kaostan sıkılanlar deneyebilir kesinlikle. 

18 şubat 2024 20:35


43. müthiş bir şeymiş gerçekten, çabasız şıklık ve inanılmaz rahatlık. 

öncelikle güzel bir dolaptaki demirbaş dökümlerini çıkarıp kıyafet ayıklaması yaptım. 6 aydan fazla giymediğim tüm kıyafetlerimi elden çıkardım. Daha sonra dolabımın bir renk paleti çıkmaya başladı (yani sadece siyah ahaha) bazı parçalara bayağı takmışım, mesela siyah kumaş pantolon. Hemen hemen her kalıbını almışım, artık gerek olmadığını anladım. kumaş kalitesine daha çok bakmaya, bu sebeple daha yavaş alışveriş yapıyorum çünkü çoğu ürün %100 poşet. Kendimi kasmadan, içime sine sine alışveriş yapacağım. ihtiyaç listem şu şekilde:

- mavi kot renginde straight fit jean (levis'ta bir tane gözüme kestirdim)

- siyah %100 viskoz ya da pamuk bir üst (bunu hm'den ya da massimo'dan bulurum bence)

- açık renk loafer (zara'dan buldum bunu)

- siyah tırtıklı tabanlı makosen

- siyah uzun topuklu bot

- kısa deve tüyü rengi kaban (bunu vintage buldum, %70 yün şahane bir parça)

- v yaka gri bir kazak

- v yaka gri süveter (bunu tesadüfen koton'dan buldum, bayıla bayıla giyeceğim)

- gri ve krem rengi hırka (bunları da zara'da buldum, alpaka ve yünlü ikisi de)

- siyah güzel kumaş midi bir elbise

- siyah yünlü uzun bir kaban

- beyaz tam kalıp %100 pamuk gömlek

- beyaz-mavi çizgili tam kalıp %100 pamuk gömlek

13 kasım 2023 12:41

42. benim gibi bir maksimalisti bile dize getirmiştir sonunda. önceleri hep giyim tarzımın karakterimi yansıtması gerektiğini, toplumdan ayrık bir izlenim yaratmam gerektiğini düşünürdüm lakin günün sonunda para, vakit ve rahatlık denilen unsurları kaybettiğimi fark ettim. üstelik malum ekonomik kriz yüzünden sonunda trendyolmilla'nın yüzde yüz polyester ürünlerine kadar düşecektim, işin içine bir de sağlığım devreye girecekti.

ilham olarak klasik parizyen tarzını aldım ki rahat olduğu kadar şık da olsun, dolayısıyla dolapta öne çıkan renkler siyah, ekru, bordo ve lacivert oldu. vücut tipimi tanımak da nokta atışlar atmamı kolaylaştırıyor. yatırım tavsiyesidir.

13 kasım 2023 11:40

41. bir senedir içinde gitgide olduğum akım. son zamanlarda zevkim mi değişti bilmiyorum eskisi gibi renkli giyimi bıraktım. sadece bejler kahveler siyahlar hakilere gider oldu elim. renkli parça alsam bile düz desensiz basic olmasına özen gösteriyorum. bu akımın mantığı kilit parçalar alıp bunları farklı şekilde rahatça birden fazla parça ile kombinleyebilmek. parçaların marka olması daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor epey kullanılabiliyor. marka olsun on tane değil bir tane olsun senelerce giyeyim düşüncesindeyseniz bu akımı rahatça uygularsınız. hem yerden tasarruf ettirdi hem fazlalıkları, elimde vadesi dolanları yeni sahipleriyle buluşturdum. çoğunlukla giymediklerimi giysi toplama kumbaralarına götürdüm. sonra kapsül gardrobumla başbaşa kaldım. gerçekten o ferahlama arınma hissi bambaşka. hafiflemiş hissettim, boş yere şuda indirimde diyerek alışveriş yapmanında önüne geçiyor.

13 temmuz 2022 01:02

40. Öncelikle kumaş ve kesimlerinin kaliteli olmasına dikkat ediyorum .Pahalı olsalar da uzun zaman kullanacağım için paraya kıyıyorum .

Siyah iki adet deri ceket biri mont diğeri ceket formunda

Jean ceket

Oversize jean mont

Bej rengi deri ceket

Siyah,krem ve lacivert blazer

Boru paça dar kesim jean

Beyaz gömlek

beyaz ve siyah tshirt

uzun siyah hırka

bej ve siyah renk çizme

siyah postal

spor ayakkabı

siyah kısa elbise

siyah.bej ve lacivert kumaş pantalon

siyah ve krem binici pantalonu tarzı tayt

10 ekim 2021 21:02


39. başka şehirde üniversite okumaya başlamamla birlikte mecburen geçtiğim uygulama.

-harley davidson postal

-converse spor ayakkabı

-deri ceket

-kot ceket

-siyah yün hırka

-iki tane ekoseli gömlek

-siyah gömlek

-bir mavi kazak

-bir siyah sweatshirt

-bir siyah, v yakalı bluz

-bir dar, siyah turtleneck

-7 tane birbirinden farklı renklerde ve baskılarda kısa kollu tişört

-iki kumaş pantolon

-iki kot pantolon

-etnik şalvar

o kadar da kapsül değilmiş sanırım, içeriğini her mevsim değiştireceğim.

10 ekim 2021 20:55

38. Geçmeyi düşündüğüm ve bunun için sıkı bir araştırma yaptığım dahiyane fikir. Hiç düşündünüz mü neden "Çok fazla kıyafetim var ama giyecek hiçbir şey yok" dediğimizi? Işte ben de bunu süslü sözlük sayesinde bulduğum true cost isimli belgeselde öğrendim. Artık modanın nasıl yıl içinde 52 kere değiştiğini ve buna nasıl ayak uyduracağımı düşünecek olmama fikri insanın içine öyle bir su serpiyor ki. bu fikrin en önemli figürlerinden birisi sanırım Steve Jobs ve bizde de Acun ılıcalı. nasıl bu kadar basit giyinebiliyorlar ve bunun imajlarını nasıl etkileyeceği konusunda umursamaz oluyorlar diye sorgulardım ancak bunun harika bir zaman tasarrufu ve belki bilmeyerek de olsa ucuz işçi ve hızlı moda kavramlarını boykot etmek için olduğuna kanaat getirdim ve bana ilham kaynağı oldular. Artık 2 3 ucuz ama moda pantolon yerine tek bir kaliteli parça ve düzgün, deseni olmayan basit üstler seçerek hayatıma devam etmeyi düşünüyorum. Eger düşünürseniz tekstil atıklarının ancak %10 kadarı geri dönüştürülebiliyor o da ne derece?buna bile hakim olmadığımız için tek bir aile bile bu düzenin değişmesinde büyük katkıları olur. Bu fikri daha çok yaymalıyız çünkü doğaya verdiğimiz bu zarar her şekilde karşımıza çıkmaya devam edecek pandemi örneğinde olduğu ve bundan bir şey öğrenmediğimiz için hala dersi almaya devam ettiğimiz gibi. Bugünlük bu kadar ted talk yeter :p

18 nisan 2021 05:04

37. Ben mevsimlik kapsül gardrop oluşturmayı sevmeyenlerdenim. Bütün dolabımın senelik kapsül olması daha çok hoşuma gidiyor. Yazlıkları çıkar, baharlıkları çıkar, kışlıkları çıkar vs. bana uymuyor. Dolabım bütün mevsimleri içeren bir kapsül. Sene içinde giymediğim parça yok. Üstelik kıyafet kalabalığı da yok. Dolabımdaki bütün giyim ürünlerinin envanterini telefonumun not defterinde tutuyorum. Böylece bir şey almak istediğimde açıp elimde bu üründen olup olmadığına bakabiliyorum. Ne giyeceğimi ve ne giymeyeceğimi iyi biliyorum. Bir kıyafet alırken ve dolabımdaki kıyefetlerde en dikkat ettiğim şey kumaş bilgisi ve yıkama talimatı. Yün, kaşmir ve kuru temizleme gerektiren zor parçaları almıyorum. Eskiyen tişörtlerimi hemen atmıyorum. Kışın sweat ve kazakların içine giyiyorum. Hem sürekli yıkanmadığı için kazak, sweat gibi ürünler daha yavaş eskiyor hem yeni tişörtümü sürekli yıkayarak ziyan etmemiş oluyorum. Yeni bir şey alacağım zaman eskisi mutlaka kullanılamayacak kadar eski oluyor. Yenisini yerleştirdiğimde eskisini elden çıkarıyorum. Envanterin ve alışverişe çıkarken elimde liste olmasının çok faydası olduğuna inanıyorum. Dolabımın 2020 ve varsa 2021'in başında tamamlanan ihtiyaçlarımla birlikte son halini medyaya ekliyorum.

ilgili medya:
1
11 kasım 2019 11:18