eğer ürünün gerçekten birebir uygun fiyatlı bir alternatifi yoksa, o çok benzeyen muadilleri almak yerine direkt o ürünün satın alınması diyebilirim.
eskiden nars dolce vita, şimdilerde clinique black honey muadili mevzusu sık dönüyor. her ikisi için de 3 kadar muadil sayabilirim ama asla aynı değiller. bunları çok beğendiysek ama ürüne o kadar para vermek istemiyorsak, ve bahsi geçen muadillerden birini alıp tatmin olmuyorsak esas ürünü değil ikinciyi alıyoruz genelde. o da memnun etmeyince bir diğerine geliyor sıra. günün sonunda esas ürünün parasına yakın veya ondan daha pahalıya patlıyor iş, ve hiçbiri birebir değilse ulaşamadığımızla kalıyoruz ve hobaaa esas ürünü alıyoruz. tam zarar.
yaklaşık olarak 3 yıldır neyi beğendiysem direkt onu alıyorum muadil kovalamadan, böylece belki çok para harcamış gibi görünüyorum ama elimde yüzüne bakmayacağım muadilimsiler birikmiyor, istediğim o tek ürün oluyor elimde. tam boy olmasına gerek yok, mini boy da olur. böylece kozmetik koleksiyonumu minimal tutabiliyorum. bu yöntemi şahsım adına başarılı buluyorum.
yine aynı şekilde ürünün deneme boyu kullanılabilir. merak edip kararsız kaldığım 4 avon parfümü vardı, bunların tam boylarını değil kalem boy olanlarını edindim, 10 ml. birinden nefret ettim mesela, iki tanesi hayalimdeki kadar güzel değil eh işte. ama bir tanesi hakkında çok kararsızdım ve bayıldım. onun tam boyunu alacağım, ama alana kadar elimdeki kalem boyları kullanıp bitireceğim. nefret ettiğimi de seveceğine kesin emin olduğum birine verdim, bayıldı.
tam bir tasarruf önerisi değil ancak belki farklı bir fikir verir.
yanlış aldığım la roche posey 400 ml yüz temizleme jelini cildimi aşırı kuruttuğu için kullanamıyordum. öyle kenarda kalmıştı. ürünü %40'ını dolduracak şekilde bir köpük yapan el sabunu şişesine doldurdum. şu an aynı ürünle hem elimi, hem fırçalarımı, hem de yüzümü rahatça yıkayabiliyorum. köpük olduğu için de hem arındırması hem de uygulaması daha az zahmetli.
aynı şeyi sıvı el sabunları için de yapıyorum. likit sıvı sabunlarını 1 ölçü sıvı sabun 3 ölçü su olacak şekilde doldurup kullanıyorum.
Stok yapmamak, sevdiğimiz bir ürünün her rengini almamak olabilir. Çünkü eldeki ürünler çoğaldıkça asla bitmedikleri gibi ürün alma isteği de asla bitmiyor. İndirimlerde stok yapınca farkettim ki bu stok işi de asla bitmiyor. Artık indirim kovalamıyorum, sadece ürün bittiyse alıyorum. Ya da ürün bittiyse indirim geldiğinde yalnızca bir tane alıyorum. Mesela 2020'de iki ruj almıştım. Tamam bi ara pandemi yüzünden maske taktığımız için ruj kullanmadım ama o dönem bittiğinden beri her gün kullanıyorum ve daha yarıya gelemedim. Başka renkler almak istiyorum ama en azından biri bitene kadar almama kararı aldım.
Edit: 2020'den beri sadece 2 ruj almışım, tüketmemeye o zamandan başlamışım gibi duruyor ama öyle değil. Bu sırada bir sürü ruj aldım ama hiçbirini kullanmıyorum dönüp dolaşıp bu ikisini kullanıyorum demek istiyorum. Yani çok da gerek yok. Çok yakın tonlarda almamak, farklı renklerde almak istiyorum eğer gerçekten almak istiyorsam.
4 haziran 2023 17:21
13 haziran 2023 12:43
Her beğendiğim ojeyi almamak. Çünkü alıp alıp bir iki kullanıp kurutuyorum. Bundan sonra ojelerim bitene ya da kuruyana kadar yeni bir oje almayacağım. Azalırsa belki yeni bir renk alabilirim. Neredeyse hepsi de yakın tonlarda zaten. Keşke hepsini kurumadan bitirebilsem de öyle yenisini alsam.
Risk almamak ++
Hali hazırda bildiğin memnun kaldığın ürünlerden devam etmek beğenmediğin ürünün elinde kalıp paranın çöp olmasını engelliyor
Parfümü nemli cilde uygulamak. Parfümsüz kremle kulak arkası, boyun gibi bölgeleri nemlendirince az fıslatmayla daha kalıcı oluyor.
Toniği fıs fıs şişeye koyup kullanmak. Cilde sıkıp elinizle yayınca pamukta kalan ürün ziyan olmuyor.
Tüpteki ürünleri kullanmak için bitince üstten kesmeyi çoğunuz biliyordur zaten.
Köpük yapıcı edinmek. Bir kerelik alınan ucuz bir ürün. Yıkama jelini yarı miktara düşürüyor.
Enflasyon olan canım ülkemde uzun zamandır kullanıp hala kullanmaya devam edeceklerimi stoklayarak tasarruf yapabiliyorum anca :( ve yeni ürün denemeyi baya oldu bıraktım. Memnun olduğum hali hazırda ürünler varken risk alıp paramı çöpe atmak istemiyorum
aldığımı bitirmeden asla aynısından almam
Ellerimi kurutan katı sabunlarla çamaşır yıkıyorum
Saça veya saç derisine iyi gelmeyen şampuanlarla fırça, sünger, ekran bezi, vs. yıkamak.
Uygulamaya yeni başladığım bir şeyden bahsetmek istiyorum size:
Tek kullanımlık kağıt maskeler 20-30 TL olmuşken aklıma bir fikir geldi, hemen miniso indiriminden yararlanıp sıkıştırılmış kağıt maske aldım. Biliyorsunuz ki bu tek kullanımlık maskelerdeki sıvı miktarı tek sefer için oldukça fazla geliyor. Maskeyi sıvının fazlasından arındırıp geriye kalan sıvıya 1 adet sıkıştırılmış maske atıyorum, hava almaması için ambalajın ağzını katlayıp bantlıyorum. Böylece maskeyi +1 TL ödeyerek (gizlinot: Şu an miniso'da 30'lusu 30 tl) 1 yerine 2 defa kullanmış oluyorum.