Erkek arkadaşım çalışıyor sor istersen süslü
suslu kariyerde kafama takilan bi sey oldu, yuksek lisansi bitirsem bile lisans derecemi ve lisans ortalamami istiyor sirketler bu neden boyle? ne zaman lisans ortalamam onemsiz olacak, her zaman isteyecekler mi?
Elbette önemli ben de aselsan'da staj yaptım. Zaten öncelikle staj yapan ya da başvuranlardan seçiliyor çalışanlar. Ancak başka bir firmada ya da yurtdışında kendinizi kanıtladıktan sonra bir şekilde girebilirsiniz. Onun haricinde Tai, aselsan vs. Hep birbirinden çalışan transfer ediyor.
anladim suslulerim. ben baska bi teknokent firmasinda calisiyorum, ortalamam dusuk, yuksek lisans yapiyorum yani omrumun sonuna dek aselsan tai beni zorlayacak oyleyse bu o mu demek?
eşim aselsan'da çalışıyor, dolayısıyla çevremizde de hep savunma sanayi çalışanları mevcut. ortalamanız kaç bilmiyorum ama tai'yi zorlayabilirsiniz (orada da bazı çalışanlar pek memnun değil), aselsan zor. aselsan belki ancak şöyle olabilir. savunma sanayide çalışan mühendislerin hollanda'da çalıştıkları bir şirket var, orada 1-2 sene çalışıp tersine beyin göçüyle aselsan'a dönmeye çalışmak işe yarayabilir çünkü şirket politikası olarak epey teşvik ediyorlar yurtdışındaki personelin dönmesini.
bir de havelsan düşünürseniz onların alımları tai kadar olmasa da daha rahat aselsan'a göre.
tesekkur ederim suslum, kafama takildi merak ettim. cunku aranan kosullarda doktora bile var ama lisans ve universiteye giris derecemi soruyor sasirtti beni. hadi lisans ortalamasini anladim ama universiteye giris derecesi de insani garipsetiyor.
Süslü sağlam torpil bulursan bu sektörde her şey mümkün ama kendi halinle zor. Ben tai’de mühendisim 2 senedir, ortalamam vs iyiydi, üni derecem de vardı. Ama yanımda bunlara sahip olmayan çok insan var. Hepsi de birinin tanıdığı. Ben ünideyken stajyer mühendis olduğum için girmem zor olmadı, belki ortalamam ya da derecem düşük olsa aday mühendis olmam nedeniyle de biraz yardımcı olurlardı.
Ama sana şunu söyleyeyim, ankarada bir vakıf üniversitesinde hazırlığı geçemediği için bir başka vakıf üniversitesine geçip 7 senede dekana para yedirerek mühendislik bitiren, 2.33 ortalamalı, a2 ingilizce bilen, tüm stajları torpil ve naylon yapan en yakın arkadaşımın eşi (o zaman sevgilisiydi hiç sevmem allah affetsin) aselsana elini kolunu sallaya sallaya girdi. Üni sınavında da 160-170 bin civarıydı paralı okuyordu zaten. Ne bir mülakat, ne sen de kimsin, ne bi cv’ye bakalım olmadı. Gitti başvuru formunu verdi, ertesi gün işe alım işlemleri için çağrıldı. (Tai bu arada benim canıma okumuştu, yok ik mülakatı, yok dil sınavı, yok birim mülakatı) Neden ? Çünkü yüksek yönetim kadrosundan birisi babasının okul arkadaşıydı. Çocuk 4.sınıfı 2. Kere okurken işi hazırdı. Benim aselsan’a başvuran birçok arkadaşım çılgınlar gibi mülakattan geçti. Ben o adamın elini kolunu sallayarak girişini gördükten sonra bizim sektörü daha iyi anladım zaten. Bu arada aselsanın çalışma şartları ve maaşı tai’den her zaman iyidir. O yüzden genelde havelsan, roketsan, tai, aselsan dörtlüsünde sürekli çalışan paslaşmaları olur. Havelsan’a ben bilek gücümle de giremedim. 10 arkadaş başvurduk 2’sini aldılar ve ikisinin de ortak noktası üniversitedeyken torpille orada staj yapmış olmalarıydı. (Bu arada odtü öğrencisi bile ancak torpille staj yapabiliyor absürtlüğe dikkat çekmek isterim) Orası saf torpil. Stajları da işe alımı da.
Ha sorarsan imkansız mı girmek ? Hayır. Mercedes, man, toyota gibi firmalardan geçişler gördüm. Ama tecrübe edinerek işte bir süre.
anladim suslu gercekten anliyorum, artik yapacak bi sey yok cabalamaktan baska