ülkemizden alınmış açıköğretim diploması yurtdışında ne kadar geçerli?

burada daha önce bu soru bir kere sorulmuştu ve herkes ben daha güzel aşağılarım soru sahibini yarışına girmişti ama yine de soracağım, umarım düzgün bir cevap alabilirim. açıköğretim diplomasının gelişmiş ülkelerde geçerliliği nedir? ülkemizde yok sayıldığını biliyorum ama başka ülkelerin gözünde o diploma türkiye'de sıradan bir üniversitede okumaktan farklı mı cidden? yanlış anlamayın, amacım hiçbir okulu aşağılamak değil ama elin ingilizi için celal bayar örgün öğretim mezunu biri ile anadolu üniversitesi açıköğretim mezununun nasıl bir farkı olabilir ki? sonuçta adamlar için ikisi de türkiye'den bir üniversite, aöf mezunlarının da diplomasında bu kişi sadece sınavlara girmiştir yazmıyor sonuçta. gelişmiş bir ülkeye gitmek isteyen, orada çalışmak ya da burs alıp eğitimini sürdürmek isteyen birinin ne kadar dezavantajı olabilir sadece aöf mezunu olduğu için? tabii ki itü, bilkent gibi bilindik üniversite mezunlarıyla bir olması mümkün değil ama sıradan bir üniversiteden diploması olan biriyle neden bir olmasın? sonuçta iş başvurularında tecrübe, yüksek lisans ve burs başvurularında ortalama ve aktivite değil mi önemli olan?

1. Geçerliliği yok açıklamayı okumadım. Ne gerek var bu soru için bu yazı shdhhshshs

16 haziran 2021 02:57

2. iyi ki açıklamayı okumamışsın. gerizekalı.

16 haziran 2021 03:11

3. siz bu soruyu buyuk ihtimalle her universitenin her bolumunun yurtdisinda denkliginin oldugunu dusunerek soruyorsunuz, ama aslinda oyle bir sey yok. universiteler bolumlerin denkligi icin bazi uluslararasi programlara basvuruyorlar. genelde muhendislerin yurtdisina ciktigini duyuyorsunu, cunku muhendislik bolumlerinin cogunun okulun basvurusuyla alinmis bir denkligi var. internette acik ogretim diplomasinin avrupa denkligi icin bir belge alinabildigi yazilmis. dogru mu degil mi bilmiyorum, ama biraz arastirirsaniz bulursunuz buyuk ihtimalle.

16 haziran 2021 03:23

4. anonim3 denklik konusunda ahaklı ama şöyle bir durum var, siz zaten açıktan okurken mühendislik gibi bir bölüm okuyamıyorsunuz yani işletme okuduğunuz zaman iş başvurusunda denkliğe bakacaklarını sanmıyorum. yüksek lisans için bir fikrim yok ama iş başvurularında sorun olmaz sanırım.

16 haziran 2021 03:39

5. Gelismis ulkelerde senin turkiye de mezun oldugun okulun ne tip bir okul oldugunu inceleyen kurumlar var. Oyle bir inceleme surecine girmen gerekirse acikogretim gecerli sayilmaz.

Aslinda bu karsilikli bir sey. Mesela amerika da nationally accredited universiteler de turkiye de gecerli degil. Yok ten denklik alamiyorsun.

16 haziran 2021 03:56

6. Hayır anon3 haklı. Mühendislik için "bile" üniversiteler denklik başvurusu yapıyor. Mühendislik ülkeden ülkeye değişen bir şey olmadığı, termodinamik yasaları sabit olduğu halde. Siz düşünün diğer meslekler nasıl olur.

16 haziran 2021 08:16

7. geçerliliği hakettiği kadardır, ancak ne kadar hakettiğini bu sitede tek bir dönem bile auzef ya da aöf okumamış varsayımcılardan ya da kendi örgün öğretimini ne kadar hakkını vererek okuduğu meçhul kişilerden değil ik çalışanlarından ve işverenlerden öğrenmelisiniz.

milli eğitim bakanlığına bağlı olan ve ilgili denkliklere sahip tüm türk üniversitelerinin lisans ve yüksek lisans programlarının birbiriyle aynı yetki ve yeterliliklere sahip olduğunu bir anlayıp cebimize koyalım. bakanlığın verdiği yetki, unvan vs değişmiyor.

anadolu üni. websitesinden alıntı: Diplomalar, Türkiye’de aynı alanda örgün eğitim veren diğer fakültelerin diplomaları ile

eşdeğerdir. Bu eşdeğerlik hukuken güvence altına alınmıştır. Bu diplomaların Türkiye

Cumhuriyeti yasalarına göre lisans düzeyinde ya da önlisans düzeyinde verilen diplomaların

sağladığı haklardan yararlanabileceği, tüm yerli veya yabancı resmi ve özel kuruluşlara

bildirilebilir.

açıköğretimle alınan eğitimin kalitesi ve kişiye katkısı türkiyedeki pek çok örgün eğitim veren taşra üniversitesiyle aynı, hatta bazılarından kesinlikle daha nitelikli. bu konudaki varsayımınızın gerçekçi olduğunu söyleyebilirim. ancak tabii ki işveren boğaziçili varken anadolu üni dahil olmak üzere bir taşra üniversiteliyi ya da koç ünili varken apartman üniversiteliyi --çok olağanüstü bir beceriye sahip değilse-- öncelikli olarak düşünmez. uzaktan eğitimin böylesine deneyimlendiği bir dönemde hala açıköğretim kalitesine dair önyargılar olması enteresan. güç bela oturtulmaya çalışılan altyapı anadolu üniversitesi ve istanbul üniversitesinde yıllardır gayet işler şekilde vardı örneğin. insanın hayatında ilk defa öğrendiği şeylere çalışmadan sınavda başarılı olmak mümkün değil. genel kültürün aşırı düşük olduğu yeni nesil için özellikle (genel kültürle yapılıyo ya diyenlerin önüne kendi alanları dışından tek bir test koysanız bunlar ne ya diye bakar).

"open" eğitim/öğretim yurtdışında çok daha yaygın ve kanıksanmış bir olay. tüm açıköğretim üniversitelerinin listesi burada: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_open_universities

İngilteredeki The Open University bunun en iyi örneklerinden biri: The OU offers a whole range of qualifications, from certificates and diplomas to honours degrees and postgraduate qualifications – all of which are not only 'proper' and fully accredited, they are highly rated by employers.

avrupadaki açıköğretim üniversitelerine de buradan bakabilirsiniz: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_open_universities#Europe

yatkınlığınız olan bir alanda okursanız tabii ki dersleri kolayca geçersiniz. örneğin reklamcıysanız marka iletişimi bölümü çok kolay gelecektir (bizzat deneyimledim). bu demek değildir ki açıköğretim "yatarak" geçiliyor. kolay buluyorsanız ne ala. ama koskoca sistemin işleyişine dair fikir sahibi olmadan, birkaç tanıdığınızın profiline bakarak genellemeye varmak pek sağlıklı değil. en iyi okulda bile "ön kapıdan girip arka kapıdan çıkan", aklı havada ve cahil mezun söz konusu olabilir.

benim bir işveren olarak tercih sıralamam şu şekilde olurdu:

önde gelen 4-5 devlet üni'si > önde gelen 4-5 vakıf üni'si > 3 büyük şehrimizdeki devlet ünileri > büyük anadolu şehirlerindeki devlet ünileri > taşradaki devlet ünileri = tüm uzaktan eğitim fakülteleri > taşradaki vakıf ünileri

aradığım çalışan özelliklerine göre ilk ikisi değil diğerleri daha cazip olabilir. çok vasıflı arıyorsam ilk ikisinden biri + uzaktan yahut örgünden ilave bir bölüm okumuş kişi önde olur.

16 haziran 2021 09:55

8. üniversiteler 1981'den beri milli eğitim bakanlığı'na bağlı değil anonim 8 bilginiz olsun.

16 haziran 2021 11:17

9. Süslü bu diplomadan ziyade yurtdışında ne iş yapacağın ve diplomanı hangi alanda kullanacağınla alakalı. Kanadaya giden odtülü mühendis arkadaşımın diplomasını şirket demkilkte tanımadı ve kendi yeterlilik sınavlarına soktu. Global bir marka bu dediğim ve yeterlilik sınavlarında kendini kanıtladıktan sonra işe başladı.

Şimdi kendim için söyleyeyim üniversiteyi bırakıp öğrenciyken iş hayatına atıldım.sonra kalan yıllarımı aöf den bitirdim. Türkiye de çok bilinen bir yerli markada beyaz yakalı olarak çalışıyorum. Departmanımda boğaziçili mezunda var aöf de var.işe alım mülakatlarındaki sınavı geçmene bakıyorlar.%30 yabancı ortaklı bir şirket olarak yurt dışına gittiğimizde boğaziçili arkadaşa değil bana orda kalmam konusunda teklif geldi mesela.Diplomaya bakmadılar;insan ilişkilerine ingilizce konuşma derecene(ingilizce önemli aöf de okusan bunu mutlaka halletmen gerekiyor) deneyimlerin öncelik sırasında oluyor.

Ama ben kendim direk başvursaydım eminim denklik ve yeterlilik isteyeceklerdi. Burada bütün iş kendinizi geliştirmeniz de bitiyor. Dil eğitiminizi,kullanılan program düzeyinizin ileri derece olması için gerekli eğitimleri vb eğitimleri halletmeniz muhakkak gerekli. Bu yurtdışı içinde geçerli yurtiçi içinde geçerli.

16 haziran 2021 11:20

10. haklısın süslüm bu aralar meb'e işim düşecek de aklım ona gitmiş, affola