geçerliliği hakettiği kadardır, ancak ne kadar hakettiğini bu sitede tek bir dönem bile auzef ya da aöf okumamış varsayımcılardan ya da kendi örgün öğretimini ne kadar hakkını vererek okuduğu meçhul kişilerden değil ik çalışanlarından ve işverenlerden öğrenmelisiniz.
milli eğitim bakanlığına bağlı olan ve ilgili denkliklere sahip tüm türk üniversitelerinin lisans ve yüksek lisans programlarının birbiriyle aynı yetki ve yeterliliklere sahip olduğunu bir anlayıp cebimize koyalım. bakanlığın verdiği yetki, unvan vs değişmiyor.
anadolu üni. websitesinden alıntı: Diplomalar, Türkiye’de aynı alanda örgün eğitim veren diğer fakültelerin diplomaları ile
eşdeğerdir. Bu eşdeğerlik hukuken güvence altına alınmıştır. Bu diplomaların Türkiye
Cumhuriyeti yasalarına göre lisans düzeyinde ya da önlisans düzeyinde verilen diplomaların
sağladığı haklardan yararlanabileceği, tüm yerli veya yabancı resmi ve özel kuruluşlara
bildirilebilir.
açıköğretimle alınan eğitimin kalitesi ve kişiye katkısı türkiyedeki pek çok örgün eğitim veren taşra üniversitesiyle aynı, hatta bazılarından kesinlikle daha nitelikli. bu konudaki varsayımınızın gerçekçi olduğunu söyleyebilirim. ancak tabii ki işveren boğaziçili varken anadolu üni dahil olmak üzere bir taşra üniversiteliyi ya da koç ünili varken apartman üniversiteliyi --çok olağanüstü bir beceriye sahip değilse-- öncelikli olarak düşünmez. uzaktan eğitimin böylesine deneyimlendiği bir dönemde hala açıköğretim kalitesine dair önyargılar olması enteresan. güç bela oturtulmaya çalışılan altyapı anadolu üniversitesi ve istanbul üniversitesinde yıllardır gayet işler şekilde vardı örneğin. insanın hayatında ilk defa öğrendiği şeylere çalışmadan sınavda başarılı olmak mümkün değil. genel kültürün aşırı düşük olduğu yeni nesil için özellikle (genel kültürle yapılıyo ya diyenlerin önüne kendi alanları dışından tek bir test koysanız bunlar ne ya diye bakar).
"open" eğitim/öğretim yurtdışında çok daha yaygın ve kanıksanmış bir olay. tüm açıköğretim üniversitelerinin listesi burada: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_open_universities
İngilteredeki The Open University bunun en iyi örneklerinden biri: The OU offers a whole range of qualifications, from certificates and diplomas to honours degrees and postgraduate qualifications – all of which are not only 'proper' and fully accredited, they are highly rated by employers.
avrupadaki açıköğretim üniversitelerine de buradan bakabilirsiniz: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_open_universities#Europe
yatkınlığınız olan bir alanda okursanız tabii ki dersleri kolayca geçersiniz. örneğin reklamcıysanız marka iletişimi bölümü çok kolay gelecektir (bizzat deneyimledim). bu demek değildir ki açıköğretim "yatarak" geçiliyor. kolay buluyorsanız ne ala. ama koskoca sistemin işleyişine dair fikir sahibi olmadan, birkaç tanıdığınızın profiline bakarak genellemeye varmak pek sağlıklı değil. en iyi okulda bile "ön kapıdan girip arka kapıdan çıkan", aklı havada ve cahil mezun söz konusu olabilir.
benim bir işveren olarak tercih sıralamam şu şekilde olurdu:
önde gelen 4-5 devlet üni'si > önde gelen 4-5 vakıf üni'si > 3 büyük şehrimizdeki devlet ünileri > büyük anadolu şehirlerindeki devlet ünileri > taşradaki devlet ünileri = tüm uzaktan eğitim fakülteleri > taşradaki vakıf ünileri
aradığım çalışan özelliklerine göre ilk ikisi değil diğerleri daha cazip olabilir. çok vasıflı arıyorsam ilk ikisinden biri + uzaktan yahut örgünden ilave bir bölüm okumuş kişi önde olur.