beğendiğimiz sinemalardan konuşalım mı?

merhaba, bu konu hakkında bir eğitimim yok sadece izleyiciyim ama ülkelerin sinemalarını ayrı ayrı seviyor ve takip ediyorum. örneğin; iran sineması en sevdiğim sinemalardan. asghar fardahi en sevdiğim yönetmen. majid majidi'yi de seviyorum ama onun dramını daha ağır buluyorum asghar farhadi ise yeni dalga iran sinemasının bence en gerçekçi yönetmenlerinden. filmlerini aşırı günlük ve etkileyici buluyorum. en sevdiğim filmi ise about elly. salesman'i de bayağı başarılı bulmuştum ve oscarı da kaptı zaten. bunlar dışında da izledim tabii mesela "şşş kızlar bağırmaz" filmi dram açısından yüklü ancak o film de çok etkileyici. başarılı buluyorum çok gerçekçiler. ayrıca iran sinemasının yükselişi beni etkiliyor. yani, devrim sonucu büyüyen bir sektör, rtük'e rağmen harika işler başarmış bir sektör. ki iran sineması çok değil 1960'lı yıllarda türkiye'den film alıp ülkelerinde gösteriyorlarmış. şu an dünya sinemasındaki gösterdikleri özgün başarı muazzam diye düşünüyorum. avrupa ve amerika'da birçok değerli ödülü silip süpürüyorlar. bunun dışında avrupa sinemasını da iran sinemasına benzetiyorum zaten iran sınaması fransız ve italyan sinemasından etkilenmiş ve doğu kültürüyle harmanlaşmış. şiirlerindeki incelikleri perdeye yansıtmışlar. avrupa sinemasında her filmi beğenmesem de izlediklerimden sevdiğim oldu. en sevdiğim şeyi onun da gerçekçi olması dramının abartı olmaması ve çekimlerdeki incelikler. yani ince tasarlanmış görsellikler, kamera açıları filmlerde hep bir naiflik var bu anlamda. ama iran sinemasını kendime daha yakın görüyorum. bağımsız filmler de oldukça iyi oluyor. bunlar dışında ise hint sinemasını da takip ediyorum. eskiden daha çok izlerdim. hint sinemasını iran ve avrupaya göre daha kaba buluyorum. incelikler yok çekim farklılığı yok konular naif değil pat pat anlatılmış ve mesaj kaygısı var. ama yine de o renkli danslı filmleri seviyorum. bu arada onların bağımsız filmleri de avrupa filmleri kadar gerçekçi oluyor masaan gibi. hint sinemasının filmlerini seviyorum yüzlerce izlemişimdir, sevdiğim ve başarılı bulduğum aktörleri/aktristleri var. hatta en çok o sinemaya hakimim diyebilirim. yönetmenleri yapımcıları oyuncuları yakından takip ediyorum. ama dediğim gibi daha laylaylom oluyor, naiflik pek olmuyor ve dramı ağır oluyor. lakin ben bunu da seviyorum. dünyada en çok film çıkaran ikinci sektör olması gerek ve dünyada sağlam kitlesi var. dizileri iğrenç olsa da film sektörünü başarılı buluyorum. kore, japon, çin gibi uzak doğu tayfasının filmlerini ise asla sevemiyorum. eskiden japon korku filmlerini izlerdim ancak artık onları da izlemiyorum. hollywood ise karmaşık. her telden çalıyorlar çok kaliteli filmler çıkıyor ama genelini pek beğenmiyorum. yani çoook güzel filmler her sene çıkıyor ama onda da kabalık hakim yani iran ya da avrupa'daki inceliği hollywood'ta göremiyorum. ama yine de takip ediyorum oscar izlemeyi film ödüllerini vs seviyorum. spotlight, room tarzında filmlerini seviyorum. gişe filmlerini çok beğenmiyorum genel olarak yani gişe kaygısı ile çekilen filmler belli oluyor o naiflik olmuyor incelik olmuyor bence bu hollywood'ta da öyle bollywood'ta da avrupa'da da. ama gişe kaygısı çok güdülmüyorsa film kendini belli ediyor. bağımsız filmler bu anlamda daha ön planda olsa da yapımcısı olan filmlerden de çıkıyor. sonuç olarak sizlerin de görüşlerini merak ediyorum. dediğim gibi bir eğitim almadım sadece izleyiciyim. keyfime göre izliyorum her sinemayı. sizden de film önerisi ve görüş bekliyorum. bilgilerim yanlışsa affola.

tarih
    oy (güzelinden)

1. Diemunchnerin

Yok estağfurullah yanlış anlamadım. Açıkçası başlık açacak kadar kanıta dayalı bilgilerim yok, kendim izlerken düşündüğüm şeyler yani gözüme çarpan şeyleri yazdım ama Dediğiniz gibi açabilirim, daha iyi olur hep kalır döner döner bakarım. Çok Teşekkürler. :)

31 ağustos 2018 00:18

2. Sözlüğün kalitesinin düştüğünü konuştuğumuz şu günlerde çölde vaha gibi bir soru. Bilgileriniz kanıta dayalı değilse ve yanlış çıkarsa doğrusuyla değiştirirsiniz dert etmeyin.

31 ağustos 2018 00:35

3. @3 çok teşekkür ederim. Aslında İran sineması ile ilgili onlarca bilimsel makale okudum, insanlar tezlerinde kullanmışlar, hakemli dergilerde makaleler yayınlamışlar. O yüzden o sinemadan ayrı etkilendim.

Avrupa ve abd daha gözleme dayalı gidiyor. Bollywood'a ise magazinsel olarak hakimim.

Başlık olarak da açmayı isterim yani denemeye çalışırım, desteğiniz için teşekkür ederim. :)

31 ağustos 2018 00:42

4. Anime hiç izleyemiyorum açıkçası. Önyargı mı desem itici mi desem bilemiyorum. Bir de uzak doğu'nun dilleri kulağıma değişik geliyor, izleyemiyorum.

Bollywood ise evet dev patel hint kökenli sadece ama Bollywood yapımında görmedim sanırım kendisini. Ben de çok severim. Dediğiniz doğru Hollywood'un gölgesinde gidiyor. Ama ben romantizm ve komedisini nispeten daha başarılı buluyorum. Ancak aksiyonu ve korkusu vasata yakın. Gerçi ABD'de de abartı aksiyon çok fazla ama Hindistan sinemasında komik oluyor bu.

Dillerini de daha yakın buluyorum. Gerçekçi draması olsa da çoğu abartı oluyor ama öylesine izlemek için güzel filmleri var bana kalırsa. Hint sinemasında 3 idiots belki dünyaya tanıtan oldu ama ödül olarak düşünürsek devdas filmi cannes filme feste gitti. Bence hint sinemasının görkemini en iyi devdas anlatır. Şiir gibi diyalogları vardır. Kast keskindir ve film dans ve diyalogları ile o görkemi çok yansıtır. 3 idiots daha batılı bir filmdir. Ama vatan millet Sakarya filmleri orada çok tutar ya da halk saçma sapan aksiyonları çok severler. Çok ciddi paralar döner hint sinemasında öyle ki aktörleri dünyanın en zengin aktörleri arasındadırlar. Farklı filmleri ve oyunculuk temalı şeyleri deniyorlar ama hem tutmuyor halk sevmiyor hem de işte o incelik yok Avrupa ya da İran sinemasındaki gibi. Ve dediğim gibi 3 idiots dahil buram buram mesaj verelim kaygısı var ve bu beni biraz sıkıyor izlemesi zevkli olsa da. Vfx deniyorlar bu konuda da takip ediyorum henüz bir abd kadar olamasa da fena olmayan yapımları var. Beceremedikleri şey marvel karakterleri gibi halk kahramanlarını fantastik şeyleri beceremiyorlar bence ve korkuları vasat. Diğer konularda gelişiyorlar mesela.

Ve iyi seçmek gerekiyor filmi. Düz eğlenceli kimi zaman ağlamak için iyi bir seçim benim için Bollywood, belki kültürüme daha yakın buluyorum ama sanat açısından daha yetersiz buluyorum. Zaten ulusal ödül alamıyor olmaları bunu gösteriyor bence. Gişe filmleri oluyor yani. Ama dediğim gibi farklı şeyler de çıkıyor masaan gibi. Benim en sevdiğim aktörü shah rukh khan o sektörde. Oyunculuğunu beğeniyorum Yer yer abartı olsa da. Ancak yeni şeyler denemeye çalışıyor ve karakter oyuncusu bana göre.

Aynen Netflix şu an ülke ülke çalışıyor onu da takip ediyorum neler çıkacak diye.

İran sinemasını öneririm ama bağımsız filmler sıkıyorsa İran sineması da nispeten sıkabilir. Ama bağımsız filmler kadar değiller bence konu akışı açısından. Dediğim gibi şşş kızlar bağırmaz bayağı olayda tutuyor ya da about elly de öyle. Şu an aklıma gelmedi ama olayda tutan çok filmleri oluyor A separation gibi. Sadece günlük şeyler. Yani nasıl desem hepimizin her gün başına gelecek şeyleri yapıyorlar ama yine de yüzümüze vuruyor. Asghar farhadi mesela adamın çoğu filmi yalan üzerine ve günlük hayatta belki de söylediğimiz yalanlar ama filmi o yalanlar götürüyor diyebilirim.

Yorumunuz için teşekkür ederim. :)

31 ağustos 2018 17:15

5. Evet, bahsettiklerinizin hepsini izledim ben de İran ya da hint sinemasından jodhaa akbaar'ı.

Le passe'i sevdim ama diğerleri kadar sevemedim ben de. Ama salesman, Çarşamba ateşi vs gerçekten etkileyiciydi. Özellikle salesman ne bileyim zekice yapılmıştı Arthur miller'in oyunu ile film çok güzel yedirilmişti ve bence zaten oscarı getiren bu olmuştu.

Ahahah bu arada senaryo harika. Düşünüyorum öyle bir senaryo var mı diye :)

Bollywood'ta var işte savaşlı imkansız aşklar bolca. Zaten birini de izlemişsiniz jodhaa akbar ile. :) ama savaş filmleri Hollywood'un çok çok gerisinde.

Bu arada savaş demişken ben de böyle ikinci dünya savaşı filmlerini dönem filmlerini seviyorum. En iyisi de ABD ya da abd-avrupa ortak yapımdan çıkıyor. :)

Anonim değilim. 🙈 ortak şeyleri konuşabilmeye sevindim.

1 eylül 2018 09:47

6. Iran müziklerini çok bilmiyorum açıkçası. :)

Eski filmleri izledim hatta 1930'lsrdan filmler de izledim ama özel olarak 70'ler vs bilemiyorum taxi driver listemde ancak henüz izlemedim onu da hatta çok istedim ama bir türlü onu başa almadım ama bu vesile ile izleyim.

Diziyi de izleyeceğim çok teşekkür ederim.

Jodhada ben de çok tatmin olmadım. Ama sanjal leela bhansali'nin imkansız ve savaşlı aşkları daha iyidir. :D ama yok dediğiniz gibi olamaz.

1 eylül 2018 13:08

7. Teşekkür ederim mutluka dinleyeceğim. :)

1 eylül 2018 13:13

8. Teşekkür ederim. Sizce nasıl bir başlık olmadı direk "sinema" şeklinde mi?

1 eylül 2018 14:13

içerik sonu