hukuk mu psikoloji mi sizce. ?

selam susluler. yks ogrencisiyim ve esit agirliktan giriyorum sinava. tmde yazilacak zaten belli basli birkac bolum var ben de hukuk dusunuyordum. ama gerek suslude olsun gerek baska cevrelerde gordugum kadariyla hukuk okuyanlar/mezunlari hic mutlu degil. ben de psikolojiye kaydim biraz ama kararsizim hala. kendi hukukcu ya da psikolog olan var mi veya cevresinde olan? fikirlerinize onerilerinize acigim.

1. Zamanında psikoloji mezunu olursam özel sektör beni yer dediğim için hukuk yazdım. Aşkla okudum. Serbest çalışıyorum şu an. Evet, geçen gün mesleğini seçtiği için pişman olanlar diye bir soru vardı ve o soruya avukat olarak cevap verenlerden birisiydim.

Psikolojiye önyargılı davranmışım. Mezun olunca burada da özel sektör beni yedi yani. Mesleğimle tam bir aşk nefret ilişkisi yaşıyorum. Ben ülkenin en büyük şehirlerinden birisindeyim ve çok fazla avukat var. Küçük şehirlerde yaşayan arkadaşlarım gelir açısından nispeten daha mutlu.

Gelir kısmını bir yana bırakırsak müvekkilin gözündeki o teşekkür ifadesine doyamıyorum ben. Manevi olarak verdiği tatmin çok çok güzel. Umut satmamak kaydıyla sen o işi bana bırak demek, müvekkilin omuzlarını hafifletmek bambaşka. Stajyerken yürüttüğüm bir dosyada, bir babanın iki çocuğuyla bana sarılarak ağlamasını hâlâ unutamıyorum. Öyle derin dokunabiliyoruz işte hayatlara.

Süslü biz, yani sizden çok önce mezun olanlar, hayatımızı öyle ya da böyle bir şekilde yoluna koyacağız. Belki 3 5 sene zor olacak bizim için ama bir şekilde gemimizi yürütür konuma geleceğiz. Benim endişem hukuku yeni yazacak olanlar için. Kabul, hukuk alanı tükenmeyen bir alan ama avukatların sayısı çok. Ortadaki pastadan artık herkese ince, pek ince dilim düşüyor. Eğer mezun olduğunuzda ailenizin yeterince çevresi yoksa hayatın gerçekleriyle yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz. Ben yüzleştim, bir diğer ilgi alanım olan siyasete yöneldim ve çevre oluşturuyorum.

26 mart 2023 22:00

2. Anon 1 şu anda hukuktan mezun olanlar kendilerini nasıl geliştirmeliler sence hiç mi umut yok çok üzülüyorum böyle yorumlara

26 mart 2023 22:44

3. Ben de psikoloji seçtiğime pişmanım zaten bir sürü soruda neden pişmanlık olduğu anlatıldı. Yani anladığım kadarıyla iki bölüm de birbirinden farksız ama psikolojide sadece şöyle bir durum var ki yüksek lisans yapmadan yapabileceğiniz çok bir şey yok. "Kendi yerimi açayım" diyene kadar biiiir sürü para harcamanız gerekiyor mesela ailenizin buna durumu var mı bu önemli. Hukukta sanırım mezun olduktan sonra direkt başlıyorsunuz ve ekstra yapmanız gereken çok bir şey yok, en azından yüksek lisans için tekrar uğraşmazsınız.

26 mart 2023 23:09

4. Yani biraz hem ağlarım hem giderim diye de düşünerek hukuk tavsiye edeceğim.

26 mart 2023 23:42

5. Sosyal kelebek olun anonim 2. Hukuk mezunlarının yer almadığı aktivite alanları bizim için önemli. Gündelik hayatınızı düzenli kişilerle yürütün. Ben düzenli taksi kullanırım ve ilk vekaletim taksicilerden birisiydi. Kuaförümü hiç değiştirmem, hep aynı fırına giderim, belli kafelere giderim ve bu yerlerde temas kurduğum insanlarla samimi olurum.

Siyasete ilginiz var mı bilmiyorum ama ben asıl bereketi(gizlinot: Bereket swh) siyasetle ilgilenmeye başlayınca gördüm. İlgim de olduğu için Atik ve aktif bir şekilde rol alıyorum il bazlı çalışmalarda ve bu çalışmalar beni sürekli farklı insanlarla tanışmaya itiyor.

26 mart 2023 23:51

6. Süslüm seni çok iyi anlıyorum ea öğrencisi olunca sadece psikoloji, hukuk, işletme var gibi düşünülüyor ama öyle değil bir de bu iki bölümü sevmezsen okuması işkence mesleğinin, kariyerinin geleceği olsa bile onu göremezsin en büyük pişmanlığın haline gelebilir yani geleceği var mı yok mu ikileminden daha önemli olan sen bu mesleği sevebilecek misin sana uygun mu önce bu sorulara cevap bulman lazım. Sana önerim ilgilendiğin bölüm ve üniversitenin dersin içeriğine, kaynaklarına bakmak, dersi veren hocaları araştırmak ne tür alanlarda çalışmışlar onu öğren varsa hocaların konferansını derslerini izle, mezunlarının nerede hangi pozisyonlarında hangi alanlarda çalıştığına bak Süslüm hem bunlara bakınca çalışma isteğin çok daha artabilir motivasyon kaynağı bulursun.

27 mart 2023 05:43

7. Cok cok tesekkur ederim suslulee cevaplar icin. Hala kararsizim ama en azindan biraz fikir edindim.

27 mart 2023 11:01

8. Ankara hukuk mezunuyum. Boğaziçi yönetim bilişim sistemleri yazmadığım için lanet olsun. Benim zamanımda ygs5 ten alıyordu. Matematik ağırlıklı bir puan grubu. Şimdi nasıl bilmiyorum ama onu yazabiliyorsaniz yazın.

27 mart 2023 11:34