isteme + söz töreninde geline bir şey takılır mı? sadece alyans yeterli mi? ya da hediye takı geline nişanda mı takılır?

bu takı illa set mi olmalı yoksa gerdanlık alınlık bileklik gibi tek mi olmalı?

1. İsteme söz bir arada oldu bende, sadece söz yüzüğü takıldı.nisan çok istememe rağmen gerek yok demişti eşimin ailesi ayrık otu olmayım diye tamam dedim, evde oldu aileler arasında sözün biraz büyüğü gibi, sadece küpe takıldı. Kinada adetleri değilmiş bir şey takmadilar sadece ailem ve bizim misafirler takı taktı. Bence bu ekonomik durumdan ziyade biraz da gelinin istendik bir gelin olup olmadığına göre değişiyor.9 yıllık evlilikten bildiriyorum. Yoksa nişan da dış çekime kadar yaptırıp kinada çifter çifter burmalar, setler taktiklarini da gördü bu gözler altın almış başını gitmisken.

3 temmuz 2022 10:34

2. gerçekten ailelerin adetlerine, maddi durumlarına, geline bakış açılarına, gelinin ve ailesinin tavrına ve daha birçok şeye göre değişen bir durum. benim sözüm nişanım aynı anda evde yapıldı. annem "bizde nişanda kıza bir şey takılmaz" deyip elini sürmediği gibi anne tarafımdan kimse nişana gelmedi. baba tarafımdan bir kişi çeyrek taktı saçma sapan. erkek tarafından çeyrek taktı damatın yakın akrabaları. kayınvalidem de bu ufak küpe ve ince zincire kolye ucu olan hediyelik takım (set diyemiyorum, anlaşılsın diye örnek veriyorum maddi değeri şu an 3-4 bin olan ufak zincir ve küpe düşünün) taktı. düğünümde de "biz nişanda geline set taktık" demişler sağda solda, yalnızca ufak bilezik takıldı geçildi. aynı sene baba tarafımdan kadın bir yakınımın nişanına gittim. erkek tarafı dirseğe kadar bilezik takmıştı kıza. çok değişiyor yani bu işler.

3 temmuz 2022 10:54

3. İsteme nişan bir arada oldu ama evde. Hiçbir şey atamadılar zaten düğünde bile zor taktılar.

3 temmuz 2022 13:49

4. A2 ye katılıyorum ben de burda linç yesem de gelini istiyorlarsa takıyorlar her türlü

3 temmuz 2022 13:50

5. "üstüne doktor, geniş ailede de seviliyor haliyle," demiş ya a1, bu görüş de çok yaygın. doktorsanız dirseğe kadar hasır bilezik, öğretmenseniz 2 ince burma, işsizseniz "aman ne gerek var ya, hiçbir şey takmayalım da herhangi bir hediyesi, güvencesi olmasın. zaten ileride bizim de işimize yaramaz."

3 temmuz 2022 13:55

6. A3 öğretmenim ve hiçbir şey görmedim, alyansimi kendim aldim.öte yandan meslek sahibi olmayan arkadaşlarıma dirsegine kadar bilezik takıldı.ben istemediğimi sonradan gördüm, anladım. Yani eşimin ailesi kinamda bile bir umut ayrılırlar diye beklemisler. Tabiki meslek de etkilidir ama arkadaşım, kendimden yola çıkarak, diğer oğullarının eşi de öğretmen bunları birleştirince, ben istenmediğim sonucuna ulastim.

3 temmuz 2022 15:22

7. Bu işler çok acayip ya. Ben bütün arkadaşlarıma salonda oluyor ayıp olmasın diye nişanlarında ayrı düğünlerinde ayrı takı taktım. Onlar bana nişan öncesi "takı olacak mı?" diye sorma gereği duydular! Bizde kız tarafı takı takmayacağı için ben de saf gibi yok bizimkiler nişanda takmıyor dedim diye hiçbiri bir şey takmadı ve düğünümde de hepsi gram altın getirdi. Valla hayatımın şokunu yaşadım desem yeridir.

Erkek tarafı ise nişanda bilezik düğünde bilezik+set taktılar. Ama bazı çevrelerde nişanda ayrı düğünde ayrı set takanlar var. Nişanda veya sözde söz kelepçesi denen kalın bilekliklerden takıp düğünde bilezik +set takanlar var.

3 temmuz 2022 20:05

8. süslü bence de bu yaşadığın yerin adetlerine, ailenin durumuna ve geleneklerine göre değişiyor. bizde aile arasında tanışma yapıldığında teklif yüzüğümü geri vermiştim taksınlar, ben de babamın yanında daha rahat takabileyim diye, ki bu benim tercihimdi. nişanda, kınada, bayramda vs hep bunları bahane edip inci - altın - pırlanta ayrı ayrı set taktılar. günlük değil ağır setlerdi ama yine de zarif ve bir akşam takabileceğim tarzdaydı.

ama bizde nişanda geline kayınvalide-kayınbaba dışında kimse takmaz mesela takı. takı işi düğünde olur. düğüne gelemeyen - davet edilmeyen ama takmak isteyen de daha sonra ziyaret edip verir takısını.

4 temmuz 2022 09:26

9. soruyu sordum ama yazan süslülerin geneli içini dökmüş.. yorumları okudukça üzüldüm inş en güzelinden takılarımız olur tüm kadınların ♥️

4 temmuz 2022 09:45