kedilerini vegan besleyenler hakkında ne düşünüyorsunuz? vegan kedi maması varmış?

vegan subredditte bununla ilgili bir şey gördüm. birçok insan ciddi ciddi kedilerini vegan besliyor ve hatta kedileri etle beslemenin veganlığa aykırı olduğunu söylüyorlar. yurt dışında kediler için üretilmiş vegan mamalar varmış fakat karbonhidrat, tahıl oranları çok yüksek ayrıca kediler için bitkisel protein sindirmek uzun vadede sıkıntılı olmaz mı? ayrıca vegan mamalar üzerine araştırmalar yok denecek kadar az. mesela nohut proteinine taurin ekleyip kedileri sağlıklı bir şekilde vegan beslediklerini iddia edebilir miyiz? kedi beslenme uzmanı veya veteriner değilim ama bu bana aşırı mantıksız geldi. peta kendi sitesinde kedilerin vegan beslenerek daha sağlıklı olacaklarını, kedilerin nohut, vegan burger gibi şeyleri yemeyi sevdiklerini iddia ediyor. tek dikkat edilmesi gereken şeyin taurin gibi takviyeler olduğunu söylüyorlar. bu konuda bilgili olan süslülerin görüşlerini merak ediyorum.

1. İnsanın kendini doğadan üstün görmesinin başımıza gelen bütün felaketlerin sebebi olduğunu düşünüyorum. Veganlık da bu kibrin başka bir uzantısından ibaret. Doğanın üstünlüğünü kabul edip saygı duymadığımız sürece 2050de çoğumuzun öleceğiz zaten artık umursamıyorum.

9 mayıs 2023 14:05

2. O mamaların besleyiciliği konusunda bir bilgim yok. Fakat bitkisel beslenme etik bir yaklaşım, bir seçim. Tabiki kedileri doğal hayatından ayırıyoruz ve onlar için bazı seçimleri yapmak durumunda kalıyoruz(kısırlaştırmak vs gibi). fakat sağlıkları için oluyor bu genelde. Ahlaki bir seçimimizi bizden başka bir canlıya bu şekilde dayatmak bana doğru gelmiyor. Nasıl bebeğim olduğunda aklı erene kadar onun yerine zorla seçim yapmıyorsam kedime de dayatamam. Vegan mamalarla uzun dönem beslenen kedi köpekleri araştırmadan iyice içim rahat etmeden böyle bir tercih yapmazdım. Şu anki paketli mamalar bir sağlık harikası süper içerikler var demiyorum o noktada da bir sürü spekülasyonlar var tamamen paket mamayı bırakıp raw yani çig beslenmeyi savunanlar var. Var da var yani. Ama günün sonunda veganlık bir seçim ve bunun akılla yapılması gerektiğini düşünüyorum.

9 mayıs 2023 14:08

3. Bir de komik olan şey ete bu kadar karşı olup etçil hayvan sahiplenmeleri. Neden ısrarla etçil bir hayvanı zorla otçul besliyorlar anlamadım. Tavşan falan sahiplenemiyorlar mi? Bir de tahmin ettiğim gibi vegan kedi mamaları kediler için ciddi anlamda zararlıysa yaptıkları şey hayvana eziyet. Hayvana eziyet etmemeye kurulu bir ideolojiye sahip olup bunu yapmak çok ironik. A2, dediğiniz gibi etik kavramı olmayan canlılara etik dayatması yapmak da pek mantıklı değil

9 mayıs 2023 14:14

4. A4, bir köpeği vegan beslemek ile bir kediyi vegan beslemek arasında dağlar kadar var. Kediler zorunlu etçilken köpekler hepçil hayvanlar ve fazla miktarda bitkisel besini kedilerin aksine sorunsuz bir şekilde sindirebilirler. Yine de köpekleri vegan beslemeyi yanlış buluyorum. Hayvanın böyle bir seçim yapacak iradesi ve farkındalığı yok.

9 mayıs 2023 14:46

5. Kapital, endüstriyel üretim bitmesin, zenginliğimiz erimesine diye pompalıyor. Bunlar da "çok bilinçliyiz" pozlarıyla kibirleniyor.

9 mayıs 2023 15:55

6. Kedilerinin elinden alınması gerektiğini düşünüyorum işkence nedeniyle. Kedimi doğasına uygun olması üzere veteriner kontolünde ve iç paraziti ona göre ayarlayarak kısmi çiğ etle besliyorum ben (raw for us)

9 mayıs 2023 17:29