kedinize kuduz aşısını nerede yaptırıyorsunuz tarım orman müdürlüklerinde mi yoksa veteriner kliniklerinde mi?

bazıları 3 senede 1 kere yapılması yeterli diyor bazıları devlet her sene yapılmasını zorunlu tutuyor diyor. normalde evden çıkmadıkları veya otobüse trene binmediğimiz için yaptırmayı düşünmüyordum ama ilerde yurt dışına çıkma ihtimalimiz olursa kuduz aşısı geçmişi sorun yaratabilmiş. o yüzden riske atmak istemiyorum mecburen her sene yaptıracağız. ama sorun şu: nerede? tarım orman müdürlüklerinde daha uygun fiyata yapılıyor. oradaki veterinerler yerli aşıyı övüyorlar. sanırım aşının adı raksharab. özel veteriner klinikleri ise o aşıyı önermiyor. avrupadan gelen aşıyı öneriyorlar. ve arada gerçekten ciddi bir fiyat farkı var. sizler nereye yaptırıyorsunuz, tarım orman müdürlüğünde aşı yaptırıp sorun yaşayan var mı aranızda ?

1. yurtdışına çıkarken kuduz aşısını yıllardır yaptırdınız mı diye geçmişine bakmıyorlar. kuduz aşısı yapıldıktan 30 gün sonra kan verip kuduz titrasyon testi yaptırıyorsunuz. onun sonucunu istiyorlar. kanı verdikten 3 ay sonra yurtdışına çıkabiliyor kedi. kuduz aşısının çip takıldıktan sonra yapılmış olması gerekiyor bir de. nerede yaptırdığınızın önemi yok fakat titrasyon testini sadece veterinerler yapıyor diye biliyorum.

kuduz aşısı her yıl bir kere yaptırılıyor. kanun bu şekilde. veterinerler 600 liraya falan yapıyor sanırım. tarım bakanlığı çok uzak olduğu için hiç gidip orada yaptırmayı düşünmedim ben.

dün 16:59

2. Geçen sene yaptırmıştık çip takıldıktan sonraki karnesinde yok ama veteriner kliniğinin verdiği aşı karnesinde imzalı ve kaşeli var. Bu sene yaptırılmadı diyelim ne gibi bir sorun oluyor biliyor musunuz? Dediğim gibi zaten eğer toplu taşıma kullanılacaksa mecbur gerekiyor bu aşılar ama kullanılmayacaksa tespit edilmesi çok zor sanki? Gerçi geçen gün karma aşıdan sonra veteriner kedimizin tüm aşı geçmişine baktı anca veterinerin bildirmesi sonucu anlaşılır bu durum sanıyorum. Ancak asıl soru hangi aşı yapılmalı.... RAKSHARAB yerli aşı değilmiş araştırdım Hindistan'dan geliyor, güvenilmez gibi. Yerli aşının adını bilen var mı?

dün 17:10

3. Veterinerin yaptığı biocan r aşısı.

dün 17:33

4. ilk çip takılırken devlette yaptılar kuduz aşısını mecbur. aşı yapılan yerde bir sertlik oluştu. veterinere koştum, kedim kanser oldu sandım aklım çıktı. aşı sonrası orada komplikasyon oluşmuş. masajla vs geçti. sonraki yıllar hep veterinerimde yaptırdım. hiç sorun çıkmadı. sonra bi kedi daha sahiplendim hata onun çipini vete takdırdım hiç devlete gitmedim.

senede 1 yaptırmak yasal zorunluluk diye biliyorum ama hiç açıp bir mevzuat falan da okumadım konu ile ilgili. sadece haberlerde duymuştum.

dün 17:44

5. 3 kedim var hep klinikte yaptırıyorum aşılarını.

dün 18:35

6. evden çıkmayan kedi için gerekir mi / niye gerekir süslüler? bir bilginiz var mı?

dün 18:36

7. Süslü veterinere karma aşı yaptırdıktan sonra kuduzu sordu. Yaptırmazsanız cezası var kanunen zorunlu dedi. Ben de toplu taşıma kullanmıyoruz dedim. Yine de zorunlu eğer bulunduğunuz bölgede bir kuduz vakası çıkarsa etraftaki hayvanlara bakarlar. Sizin aşınız yoksa başınız derde girebilir vs dedi. Açıkçası ben hem kedilerim dışarı çıkmadıkları için, hem vücutlarına her yıl bir şey enjekte ettirmek istemediğim hem de maddi açıdan yaptırmak istemiyordum. Yani mesela 3 yılda 1 kuduz yaptırırım diye düşünüyordum. Karmanın ise kediler için hastalıklara karşı gerekli olduğunu düşünüyorum. Tabii iç-dış parazit de 3 ayda 1 şart.

dün 18:47

8. Ben yurtdışında yaşıyorum süslü. Yılda bir yaptırmak zorunlu burda, sanırım trde de böyle bu. Ben Ankara'da yaşarken klinikte yaptırıyordum.

dün 21:16

9. Dediğiniz gibi senede bir yaptırmak zorunlu yoksa cezası var. Ben veteriner kliniğinde yaptırıyorum hiçbir sorun da yaşamadım. Sırf fiyatı uygun olsun diye riske atamam açıkçası, kliniğimize güveniyorum.

dün 23:40

10. Veterineriniz üç kuruş aşı parası almak için ağır saçmalamış. Kuduz vakası olursa çevredeki hayvanlara bakarlarmış sanki Norveç'te yaşıyoruz. 4 kedim var dördüne de hiç kuduz aşısı yapmadık hiçbir sorun da olmadı. Evden çıkmayan hayvana niye her sene aşı yaptırayım ki?

bugün 00:58