kekimin içi pişmiyor hamur kalıyor ?

başına böyle bir şey gelen var mı? sürekli kek yapmayı deniyorum her seferinde içi çiğ, hamur kalıyor. her kek tarifinde bunu yaşıyorum, kekim asla tutmuyor ama başka tatlı ve yemek tariflerim tutuyor. sanırım kek konusunda lanetliyim

1. Sıcak fırına mı sürüyorsunuz ? Kek soğuk fırına sürülür derler de

19 nisan 2020 13:34

2. fırınla alakalı olduğunu düşünüyorum. turboda mı çalıştırıyorsunuz?

19 nisan 2020 13:37

3. Kek kalıbını çok derinse pişirme süresini uzun tutun. İlk yarım saat kapağını hiç açmayın.

19 nisan 2020 13:41

4. Off ben de aynı dertten muzdaribim. Kekimin harcını o kadar güzel yapıyorum ki her seferinde mükemmel olacağını sanıyorum ve yine hüsran. Fırın gayet iyi marka ve kalitede olmasın rağmen pisirmiyor. Bu kaçıncı degistirdigimiz fırın ama bi sorun var bizim eve giren fırınlar güzel pisirmiyor. Türlü türlü ayarı denememe rağmen bereket yok yaptığımızı şeylerde dgshaha. Bilemedim ama sizin pişirme şekli ile alakalı olabilir. Önceden ısıtılmış fırına koymanız lazım yalnız yüksek isida pişman. Ilk 170 derecede ısıtın sonra indirin içi de pişiyor öyle

19 nisan 2020 13:41

5. Daha düşük ısıda pişir süslü fırından fırına değişiyor 160 gibi düşün

19 nisan 2020 13:48

6. turbo çok etkiliyor. sadece alt-üst çalışması lazım. bir de undan da kaynaklanıyor olabilir. ben bir markanın siyez ununu kullandığımda istediğim kabarmayı yapmadı. ayrıca komik olacak ama sorunlu bir ilişkim sırasında yaptığım hiçbir kek güzel olmadı ayrıldıktan sonra eski kabarmasına kavuşmuştu. metafor gibi düşünmüştüm hatta:)

19 nisan 2020 13:52

7. diyelim ki 170-180 derecede 40-45 dakikada pişireceksiniz, ilk 20 dakika tavsiye edilen ısıda pişirdikten sonra 20-25 dakika 150-160 derecede pişirmeyi deneyin. her seferinde çiğ kalıyor demişsiniz, diyelim ki ısı ayarını değiştirmek kâr etmedi, o zaman da katı-sıvı oranınızın doğruluğundan emin olmaya çalışın. süt/yoğurt ölçünüz un ölçünüze fazla mı geliyor ya da yumurtalarınız biraz büyükse unu azıcık artırmakta fayda olur mu bu gibi soruları da deneyimlerek cevaplamaya çalışın.

19 nisan 2020 13:54

8. Süslü ben davul fırın kullanıyorum. Biliyorsunuz ayarı yok onların sadece tuşa basıyorsunuz çalışıyor, basıyorsunuz kapanıyor. Benim de başta hep içi çiğ kalıyordu dışı yanıyordu. Ben çözümü şöyle buldum. Fırını hiç ısıtmadan koyuyorum keki. 15 dk çalıştırıyorum. Sonra keki içinden çıkarmadan kapatıyorum fırını. Ağzını hiç açmıyorum bu arada. 15 dk da öyle pişiriyorum. Son 10 dk tekrar açıyorum. Müthiş oluyor.

19 nisan 2020 13:56

9. üstünü süslemek için ağır malzeme atıyor musunuz? çeviz, çikolata gibi. bunlar ağırlık yapınca da bazen pişmeyebiliyor. çok görülen bir şey değil ama diğerlerine ek deyim dedim.

19 nisan 2020 13:57

10. Kıvam cıvık olursa kekin içi pişmez, turbolu fırında pişirmek etkiler, kek kalıbının boy ve derinliği etkiler...

Alt üst açık ayarda tepsiyi tam ortadaki çentikler yerine bir altına koyarım her zaman. Daha üste koyarsanız içi pişmeden üstü kızarır siz de pişti sanar çıkartırsınız. Kıvamı daha ağır olan (havuçlu kek gibi) kekleri ise neredeyse en alta koyarım.

Fırın kumtel marka fansız bir fırın. 170 derecede pişiririm her zaman. Ayrıca keki ısınmış fırına atarsınız, ben keki yapmaya başlarken açıyorum ki fırın ısınsın. Kek yapma işlemim 15 dk civarı sürüyor ve atıyorum fırına. Davul fırın da kullanıyorum bazen kek için, onu da önceden ısıtıyorum ama hiçbir zaman içinin pişmeme durumuyla karşılaşmadım.

Yumurtayı şekerle köpük köpük yapmak çok önemli yine kıvamın tutması için. Unu eleyerek koymak, unu koyduktan sonra hafifçe karıştırmak. Bunların hepsi saçma dursa da kekin 'mükemmel' olması için önemli adımlar.

19 nisan 2020 14:15